Reklama
Składniki:

- 80 dag wołowiny zrazowej
- 2 duże cebule
- garść suszonych grzybów
- sól i pieprz
- mąka
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- margaryna do smażenia
- zielenina

Reklama
Przygotowanie:

Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić na plastry, lekko rozbić dłonią lub drewnianym tluczkiem. Grzyby dokładnie umyć, namoczyć w letniej wodzie, a kiedy zmiękną, ugotować w tej samej wodzie, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w dość grube plasterki. Na dużej patelni rozgrzać margarynę (można zmieszać z olejem), mięso oprószyć mąką i obsmażyć z obu stron. Zdjąć z patelni, włożyć do garnka. Podsmażyć cebulę, dodać do mięsa, włożyć grzyby razem z sosem, w którym się gotowały. Dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie, garnek zestawić, przyprawić sos solą, pieprzem i śmietaną, posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami, makaronem lub kaszą i surówkami.

Reklama
Reklama
Reklama