Zrazy jak na Warmii

Opublikowano: 22.06.2008, 18:41
Reklama
Składniki:
60 dag wołowiny bez kości,
1 płaska łyżka mąki,
6 dag smalcu,
2 spore cebule,
1 kromka razowego żytniego chleba,
10 dag wędzonego boczku,
mleko,
1 jajko,
sól,
pieprz,
papryka mielona.
Reklama
Przygotowanie:
Pokroić mięso w plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Namoczony w mleku i odciśnięty chleb wyrobić z jajakiem. Dodać drobno pokrojony boczek. Przyprawić. Posmarować plastry. Ukształtować rulony. Obwiązać nitką. Na rozgrzanym smalcu w szybkowarze obrumienić zrazy. Obrac i posiekać cebule. Dodać. Podsmażyć. Zalać wodą. Szybkowar zamknąć. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Sos zagęścić mąką. Dodać przyprawy do smaku.
Reklama
Reklama
Reklama