Reklama
Składniki:
  • 60 dag cielęciny (np. łopatki, nerkówki)
  • 30 dag świeżych liści szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 plasterków szynki
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml bulionu cielęcego lub warzywnego
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Mięso pokrój na 6 cienkich plastrów. Delikatnie rozbij kuchennym młotkiem, oprósz pieprzem.
  2. Szpinak opłucz, odetnij ogonki, obgotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, przesmaż na łyżce masła, dodaj posiekany ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem, duś jeszcze 2 minuty.
  3. Na każdym plastrze mięsa połóż plasterek szynki, posmaruj szpinakiem. Zwiń, obwiąż bawełnianą nitką.
  4. Zrazy obtocz w mące, obsmaż na maśle. Zalej gorącym bulionem. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Reklama
Reklama
Reklama