Zrazy cielęce ze szpinakiem i szynką - przepis

Opublikowano: 20.07.2012, 07:43
Reklama
Składniki:
- 60 dag cielęciny (np. łopatki, nerkówki)
- 30 dag świeżych liści szpinaku
- 3 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 6 plasterków szynki
- 2 łyżki mąki
- 200 ml bulionu cielęcego lub warzywnego
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Mięso pokrój na 6 cienkich plastrów. Delikatnie rozbij kuchennym młotkiem, oprósz pieprzem.
- Szpinak opłucz, odetnij ogonki, obgotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, przesmaż na łyżce masła, dodaj posiekany ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem, duś jeszcze 2 minuty.
- Na każdym plastrze mięsa połóż plasterek szynki, posmaruj szpinakiem. Zwiń, obwiąż bawełnianą nitką.
- Zrazy obtocz w mące, obsmaż na maśle. Zalej gorącym bulionem. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Reklama
Reklama
Reklama