Złociste kuleczki z dorsza

Opublikowano: 22.06.2010, 09:17
Reklama
Składniki:
- 40 dag filetów z dorsza
- cebula
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- skórka otarta z cytryny
- bułka tarta do obtoczenia
- olej
Reklama
Sos:
- pęczek koperku
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 50 ml bulionu
- 200 ml śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Filety zmiel, przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą, posiekaną cebulę, skórkę z cytryny, sól i pieprz, dobrze wyrób. Z masy uformuj małe kulki, obtocz je w bułce tartej, usmaż na oleju.
2. Na maśle podsmaż mąkę, rozprowadź bulionem, zagotuj, dodaj posiekany koperek i śmietanę. Gotuj 2 min, dopraw solą, pieprzem.
Reklama
3. Pulpeciki podawaj polane sosem, z sałatą oraz purée ziemniaczanym, wymieszanym z pokrojonym w kostkę pomidorem.
Reklama
Reklama
Reklama