Reklama
Składniki:

- 40 dag filetów z dorsza
- cebula
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- skórka otarta z cytryny
- bułka tarta do obtoczenia
- olej

Reklama

Sos:
- pęczek koperku
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 50 ml bulionu
- 200 ml śmietany
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Filety zmiel, przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą, posiekaną cebulę, skórkę z cytryny, sól i pieprz, dobrze wyrób. Z masy uformuj małe kulki, obtocz je w bułce tartej, usmaż na oleju.

2. Na maśle podsmaż mąkę, rozprowadź bulionem, zagotuj, dodaj posiekany koperek i śmietanę. Gotuj 2 min, dopraw solą, pieprzem.

Reklama

3. Pulpeciki podawaj polane sosem, z sałatą oraz purée ziemniaczanym, wymieszanym z pokrojonym w kostkę pomidorem.

Reklama
Reklama
Reklama