Reklama
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 4 duże płaty śledziowe z oliwy
- 1,5 szklanki śmietany 18-proc.
- duże jabłko
- cebula
- 2 kiszone ogórki
- pęczek koperku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki rozmarynu
- pieprz
- sól
- olej
Reklama
Przygotowanie:
1. Ziemniaki wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół.
2. W misce wymieszaj rozmaryn z paprykami, sporą szczyptą pieprzu i soli, polej kilkoma łyżkami oleju, włóż ziemniaki, wymieszaj, aby pokryły się przyprawami. Ułóż na blasze i piecz do miękkości (190 st.).
3. Śmietanę wymieszaj z posiekaną cebulą, obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i jabłkiem oraz koperkiem. Dodaj pokrojone w paski śledzie. Sos dopraw pieprzem i ew. szczyptą soli.
Reklama
4. Upieczone ziemniaki podawaj obłożone sosem śledziowym.
Reklama
Reklama
Reklama