Ziemniaczane kopytka polane masłem z bułką tartą - przepis
Ziemniaczane kopytka polane masłem z bułką tartą idealnie smakują z sezonowymi surówkami.

Opublikowano: 23.01.2010, 10:05
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 35 dag mąki (ok. 2 szklanek)
- 3 jajka
- 10 dag tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz
Reklama
Dodatkowo:
- 5 dag masła
- 2 łyżki tartej bułki
Przygotowanie:
1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach do miękkości, ostudź, a następnie obierz i przepuść przez maszynkę. Dodaj przesianą przez drobne sitko mąkę, jajka oraz utarty na drobnej tarce parmezan. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem.
Reklama
2. Ciasto szybko wyrób. Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałeczki grubości około 2 cm, spłaszcz je lekko nożem i pokrój ukośnie na kluski. Gotuj, wrzucając partiami do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową i dokładnie osącz. Podawaj polane tartą bułką zarumienioną na maśle.
Reklama
Reklama
Reklama