Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem i fasolką

Składniki:
- 25 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 15 dag zielonej fasolki szparagowej
- 10 dag pomidorków koktajlowych
- 20 dag bobu (może być mrożony)
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- pęczek dymki
Sos:
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
- sok z połowy cytryny
- szczypta suszonego oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Fasolkę szparagową oczyść, odetnij końce, opłucz, włóż do osolonego wrzątku, gotuj 5 minut. Następnie osącz na sicie, przelej zimną wodą. Bób gotuj 10 minut w osolonym wrzątku (mrożony tylko 3 minuty). Lekko ostudź i obierz.
2. Ugotowane ziemniaki obierz, pokrój w dość grube plasterki. Pomidorki koktajlowe opłucz, osusz, a następnie przekrój na połówki. Tuńczyka dokładnie osącz z zalewy.
3. Przygotowane składniki sałatki wymieszaj w dużej misce, obłóż kawałkami tuńczyka. Wszystkie składniki sosu wymieszaj i dopraw oregano, solą i szczyptą pieprzu. Polej sałatkę i posyp pokrojoną drobno dymką.