Ziemnaki z farszem mięsnym

Opublikowano: 17.04.2008, 13:12
Reklama
Składniki:
10 dużych ziemniaków,
500 ml śmietany,
2 łyżki mąki,
2 łyżki masła,
500 ml wywaru warzywnego,
125 ml przecieru pomidorowego,
posiekana natka pietruszki,
40 dag wołowiny,
1 cebula,
1 łyżka smalcu,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, gotować przez 20 minut. Odcedzić, obrać ze skórki i wydrążyć. Zmlieić wołowinę i wymieszać z usmażoną cebulka. Dodać sól i pieprz do smaku. Wypełnić farszem. Przełożyć do brytfanki.
Sos: podsmażyć mąkę na suchej patelni. Rozprowadzić wywarem, przecedzić, dolać śmietanę i gotować 10 minut. Dodać masło i sól. Podgrzewać, slate mieszając. Kiedy zmniejszy swoją objętość, wymieszać z sosem śmietanowym. Sosem zalać ziemnaki. Piec w temp. 200 st. C przez 25 minur.
Reklama
Reklama
Reklama