Zielony tort na Wielkanoc

Składniki:
8 dag rukoli,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, rozgniecione,
20 dag ryżu arborio,
700 ml wywaru warzywnego, podgrzanego,
125 ml białego wina,
5 dag sera parmezan, startego,
10 dag mrożonego zielonego groszku, rozmrożonego,
2 pomidory, pokrojone w kostkę,
4 jajka, roztrzepane,
3 łyżki majeranku, świeżo posiekanego,
sól i pieprz,
5 dag bułki tartej.
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Wsypać ryż. Wymieszać z oliwą i cebulą. Zalać wywarem. Kolejną porcję dolewać, aż poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gdy wywar zostanie całkowicie wchłonięty, wlać białe wino. Gotować kwadrans. Do gotowego ryżu dodać parmezan, groszek, posiekaną sałatę, pomidory, jajka oraz 2 łyżki majeranku. Przyprawić. Okrągłą formę wysmarować masłem. Wypełnić masą. Oprószyć bułką tartą i majerankiem. Wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C przez 30 minut. Natychmiast podawać.