Reklama
Składniki:
  • 80 dag żeberek wieprzowych
  • 4 winne jabłka
  • 3/4 szklanki piwa
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki oliwy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
Reklama
Przygotowanie:
  1. Żeberka pokrój na kawałki z 2 kostkami, natrzyj solą i pieprzem. Dwa jabłka rozgotuj, przetrzyj przez sito. Piwo wymieszaj z musem jabłkowym, miodem, musztardą, dżemem, sosem sojowym, rozgniecionym czosnkiem, pokruszonymi listkami laurowymi i szczyptą zmielonego ziela angielskiego. Żeberka posmaruj marynatą, przykryi i chłodź 2–3 godz.
  2. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Ułóż kawałki żeberek i piecz ok. 20 min z jednej strony (200 st.). Posmaruj żeberka marynatą, obróć na drugą stronę, znowu posmaruj marynatą i piecz 20 min. 10 min przed końcem pieczenia obłóż żeberka jabłkami pokrojonymi na połówki. Posyp majerankiem.
Reklama
Reklama
Reklama