Żeberka pieczone z jabłkami - przepis

Opublikowano: 05.07.2012, 11:48
Reklama
Składniki:
- 80 dag żeberek wieprzowych
- 4 winne jabłka
- 3/4 szklanki piwa
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki oliwy
- ziele angielskie
- majeranek
- pieprz
- sól
Reklama
Przygotowanie:
- Żeberka pokrój na kawałki z 2 kostkami, natrzyj solą i pieprzem. Dwa jabłka rozgotuj, przetrzyj przez sito. Piwo wymieszaj z musem jabłkowym, miodem, musztardą, dżemem, sosem sojowym, rozgniecionym czosnkiem, pokruszonymi listkami laurowymi i szczyptą zmielonego ziela angielskiego. Żeberka posmaruj marynatą, przykryi i chłodź 2–3 godz.
- Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Ułóż kawałki żeberek i piecz ok. 20 min z jednej strony (200 st.). Posmaruj żeberka marynatą, obróć na drugą stronę, znowu posmaruj marynatą i piecz 20 min. 10 min przed końcem pieczenia obłóż żeberka jabłkami pokrojonymi na połówki. Posyp majerankiem.
Reklama
Reklama
Reklama