Reklama
Składniki:

80 dag żeberek,
2 cebule,
1 ogórek,
1 pomarańcza,
2 marchewki,
1 łyżka smalcu,
sól,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki bulionu,
1/2 łyżeczki cząbru.

Reklama
Przygotowanie:

Umytą i osuszoną wołowinę podzielić na porcje. Wyszorowaną pomarańczę przekroić i wycisnąć sok. Marchewki obrać, ogórek i marchewki opłukać. Ogórek pokroić w plasterki. a potem w trójkąciki, marchewkę w cienkie słupki. Cebule obrać, pokroić w talarki. Solą oprószyć żeberka. Przrumienić na smalcu, wyjąć. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, ponownie włożyć żeberka. Zalać bulionem. Sodać cząber. Dusić przykryte przez pół godziny. Pod koniec wsypać jarzyny. Zalać sokiem. Zmniejszyć ogień. Dusić 10 minut. Z rondla zlać sos. Zagęścić mąką. Mięso polac sosem na talerzu.

Reklama
Reklama
Reklama