Składniki:
- 75 dag żeberek
- olej
- 2 cebule
- listek laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- kawałek chili
- 1 szklanka piwa
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
1. Cebule obierz, pokrój na cząstki. Żeberka opłucz, osusz, pokrój na porcje. Obsmaż na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem, przełóż do garnka.
2. Na pozostałym tłuszczu zrumień pokrojoną cebulę, dodaj do mięsa.
3. Podlej szklanką wrzątku i podgrzanym piwem. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Możesz też wrzucić kawałki skórki i pokruszony miękisz z kromki razowego chleba. Duś na małym ogniu ok. 45 min.
4. Papryczkę umyj, usuń nasionka, posiekaj. Dodaj do żeberek razem
z solą. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz posypać listkami świeżej bazylii lub posiekaną natką.