Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 15 dag mąki razowej
  • 15 dag mąki pszennej
  • jajko
  • łyżka masła
  • woda
  • sól

Na farsz:

  • 30 dag pieczarek
  • 2 jajka na twardo
  • 20 dag cebuli
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Reklama

1. Pieczarki obierz i usmaż na maśle.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i również podsmaż.
3. Pieczarki posiekaj, połącz z cebulką i dopraw solą i pieprzem.
4. Jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę, połącz z farszem.
5. Do mąki zwykłej i razowej dodaj jajko, miękkie masło i tyle ciepłej wody, aby dało się zagnieść elastyczne ciasto.
6. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj krążki.
7. Na każdym układaj łyżkę farszu i zlepiaj pierożki.
8. Gotuj w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.
9. Wyjmij, odsącz i podawaj z podsmażoną cebulką.

Reklama
Reklama
Reklama