Zawijaki śledziowe z jabłkami

Opublikowano: 09.08.2008, 19:40
Reklama
Składniki:
3 solone śledzie,
3 jabłka,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1 cebula,
200 ml śmietany.
Zalewa:
100 ml octu 10 %,
300 ml wody,
2 łyżeczki cukru,
4 goździki,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
2 liście laurowe,
kilka kulek ziela angielskiego,
kilka ziarenek czarnego pieprzu.
Reklama
Przygotowanie:
Ryby zalać wodą. Odstawić na pół godziny. Odsączyć. Przygotować jak filety do rolmopsów. Obrać jabłko i cebulę. Zetrzeć. Wymieszać z przecierem. Lekko posłodzić. Posmarować śledzie. Zwinąć. Spiąć wykałaczką. Dwa jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do słoika. Zagotować ocet z cukrem i przyprawami. Ostudzić. WYmieszać z przecierem. Wlać do słoika. Odstawić na dwa dni. Następnie wyjąć śledzie. Polać śmietaną. Podawać z jabłkami.
Reklama
Reklama
Reklama