Reklama
Składniki:

3 solone śledzie,
3 jabłka,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1 cebula,
200 ml śmietany.

Zalewa:
100 ml octu 10 %,
300 ml wody,
2 łyżeczki cukru,
4 goździki,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
2 liście laurowe,
kilka kulek ziela angielskiego,
kilka ziarenek czarnego pieprzu.

Reklama
Przygotowanie:

Ryby zalać wodą. Odstawić na pół godziny. Odsączyć. Przygotować jak filety do rolmopsów. Obrać jabłko i cebulę. Zetrzeć. Wymieszać z przecierem. Lekko posłodzić. Posmarować śledzie. Zwinąć. Spiąć wykałaczką. Dwa jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do słoika. Zagotować ocet z cukrem i przyprawami. Ostudzić. WYmieszać z przecierem. Wlać do słoika. Odstawić na dwa dni. Następnie wyjąć śledzie. Polać śmietaną. Podawać z jabłkami.

Reklama
Reklama
Reklama