Składniki:
- 6 plastrów schabu
- duży kawałek białej części pora
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- duża marchewka
- czosnek granulowany
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Plastry schabu opłucz, osusz, lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem, delikatnie zrumień
na rozgrzanej oliwie.
2. Papierem do pieczenia wyłóż formę żaroodporną. Ułóż na niej plastry schabu.
3. Por opłucz i pokrój w plastry. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
4. Na każdym zrumienionym plastrze schabu rozsmaruj łyżkę pikantnego ketchupu. Na nim ułóż plasterki pora, delikatnie posmaruj majonezem. Posyp czosnkiem granulowanym, a na wierzch połóż startą marchewkę.
5. Przygotowane danie wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj około 10 minut w temperaturze 170 st. Podawaj ze świeżym pieczywem oraz porcją zielonej sałaty.