Reklama

Przygotowanie i pieczenie 50 min * 1 porcja – ok. 380 kcal

Reklama

Składniki na 6 porcji:
- 30 dag makaronu duże muszle
- 50 dag tłustego twarogu
- mała cukinia
- świeża cebula dymka ze szczypiorem
- puszka pomidorów bez skórki w zalewie
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- pół łyżeczki utłuczonego kminku
- zielenina
- sól
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Sposób wykonania:

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj al dente (według czasu gotowania na opakowaniu).

2. Cukinię dokładnie umyj, osusz, pokrój na nieduże kawałki.

3. Oczyść dymkę, opłucz, posiekaj razem ze szczypiorem.

4. Na patelni na małym ogniu rozgrzej masło, pilnuj, aby się nie zrumieniło, dodaj posiekaną cebulkę i cukinię, lekko przesmaż, przestudź.

5. Połącz z twarogiem, przypraw solą, pieprzem i kminkiem, dokładnie wymieszaj, napełnij farszem muszle.

6. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, wylej pomidory z zalewą, ułóż muszle z farszem, skrop oliwą.

7. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do rozgrzanego piekarnika, zapiekaj 20 min w temp.190 st. C, posyp zieleniną.

Reklama

Kulinarne inspiracje - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama