Zapiekanka z ziemniakami i serem camembert
Zapiekanka z ziemniakami i serem camembert
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
3 średniej wielkości pory,
5 ziemniaków, obranych,
20 dag pieczarek,
1 ser camembert,
10 dag twardego żółtego sera, drobno startego,
3 gałązki świeżego tymianku,
8 łyżek gęstej śmietany,
ząbek czosnku,
masło,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Na kwadrans gotować ziemniaki w osolonej wodzie. Ostudzić. Pokroić na plastry. W talarki pokroić pory. Obrać i posiekać czosnek. Przysmażyć z porami i pokrojonymi pieczarkami. Smażyć aż pory będą miękkie. Pokroić ser. Dodać z czterema łyżkami śmietany i połową posiekanego tymianku. Posolić. Popierzyć. Dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków. Pomsarować farszem serowo-porowym. Ułożyć pozostałe ziemniaki. Posmarować pozostałą śmietaną. Posypać pozostałym tymiankiem. Posypać serem. Piec w temp. 180 st. C przez 20 minut.