Reklama
Składniki:

10 dag sera gouda,
1,5 szklanki białego wytrawnego wina,
6 grubych kromek pszennego chhleba,
6 łyżek masła,
1 zmiażdżony ząbek czosnku,
6 jajek,
1/2 szklanki gęstej śmietany,
1/2 szklanki bulionu z kostki,
sól,
1 łyżeczka mielonej papryki,
1/4 łyżeczki gorczycy.

Reklama
Przygotowanie:

Masło dokładnie rozetrzeć z czosnkiem. Z chleba odkroić skórki. Kromki posmarować masłem czosnkowym ułożyć w żaroodpornym naczyniu, masłem do spodu. Śmietanę roztrzepać z jakami, dolać wino, bulion i dodać starty ser, przyprawy. Polać chleb sosem i wstawić na 30 min do piekarnika o temperaturze 180 stopni.

Reklama
Reklama
Reklama