Reklama
Składniki:

50 dag ziemniaków,
30 dag mielonego mięsa,
2 ząbki czosnku,
2 cebule,
1 pęczek szczypiorku,
1 pęczek natki pietruszki,
2 łyżki bułki tartej,
3 łyżki startego parmezanu,
2 szklanki śmietany,
1 łyżka masła,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Okrągłą formę do zapiekanek wysmarować masłem i posypać zmiażdżonym czosnkiem. Połowę ziemniaków ułożyć ciasno w formie. Cebulę pokroić drobno w krążki i ułożyć na ziemniakach. Mięso doprawić solą i pieprzem, wymieszać z tartą bułką oraz posiekaną natką i posiekanym szczypiorkiem. Wyłożyć jako kolejną warstwę. Pozostałe ziemniaki położyć na mięsie.. Całość polać śmietaną, posolić i popieprzyć. Piec 30 minut w temperaturze 220 stopni. Pod koniec posypać parmezanem.

Reklama
Reklama
Reklama