Zapiekanka z kurczakiem i z makaronem

Składniki:
- podwójna pierś kurczaka
- 30 dag makaronu rurki
- mała cukinia
- duża cebula
- ząbek czosnku
- 30 dag mrożonych minimarchewek
- 30 dag żółtego sera
- olej
- 2 kalarepy
- 1,5 szklanki bulionu
- po szklance mleka i kwaśnej śmietany
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- majeranek
- pieprz ziołowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj na półmiękko, odcedź. Marchewkę i grube plastry kalarepy gotuj 12 min. Osącz. Na oleju podsmaż plastry cukinii i posiekaną cebulę. Przypraw. Wymieszaj z marchewką.
2. Z masła i mąki zrób jasną zasmażkę. Rozprowadź bulionem. Mieszając, powoli dolewaj mleko i śmietanę. Dalej mieszając zagotuj, dodaj 1/3 startego sera. Sos przypraw.
3. Na spodzie natłuszczonej formy ułóż plastry kalarepy, posmaruj sosem. Na tym umieść pokrojone w kostkę mięso i mieszankę warzyw, zalej 1/3 sosu, posyp 1/3 sera. Przykryj makaronem, posyp resztą sera, zalej sosem. Zapiekaj około 30 min w temp. 180 st. C.