Reklama
Ilość kalorii: 330
Czas przygotowania: 70 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1,5 szklanki palonej kaszy gryczanej
  • 35 dag pasztetu (3 grube plastry)
  • 4 jajka na twardo
  • 3 surowe jajka
  • 5 dużych plastrów szynki
  • kawałek pora (biała część) długości ok. 10 cm
  • mielony kminek
  • sól
  • pieprz
  • masło do formy
Reklama
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną zalej 2,5 szklanki wody, posól i ugotuj. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Ostudź. Wymieszaj na gładką masę z pokrojonym pasztetem, surowymi jajkami i pokrojonym w cienkie plasterki porem. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem.
  2. Foremkę keksową wyłóż plasterkami szynki, nałóż połowę masy, rozłóż na niej jajka na twardo i nałóż resztę masy. Wyrównaj wierzch. Piecz 40 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj z ostrą surówką.
Reklama

Zobacz inne przepisy na dania z kaszą gryczaną!

Gołąbki z kaszą gryczaną
Kasza gryczana zapiekana z boczkiem
Kotlety gryczane w panierce sezamowej

Reklama
Reklama
Reklama