Zapiekanka z kapusty kiszonej

Składniki:
- 1,2 kg kapusty kiszonej
- 1,5 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w plasterki
- 2 posiekane cebule
- 4 marchewki starte na tarce o dużych oczkach
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 6 łyżek masła
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- płaska łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- masło do formy
Przygotowanie:
1. Na patelni lub w płaskim garnku rozpuść masło. Włóż kapustę, cebulę i marchew. Smaż 10 min, mieszając. Wlej bulion, wsyp papryki, majeranek oraz sporą ilość pieprzu. Duś na średnim ogniu, aż cały płyn odparuje.
2. Cztery okrągłe naczynka żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż plasterkami ziemniaków, oprósz solą, pieprzem, posyp kilkoma kawałkami masła, nałóż kapustę, przykryj ziemniakami, dopraw solą, pieprzem, posyp kawałkami masła, nałóż kolejną warstwę kapusty i przykryj ziemniakami. Dociśnij mocno dłonią. Połóż kawałki masła.
3. Piecz godzinę w temp. 190 st. Upieczone danie delikatnie wyłóż na talerze.