Zapiekanka z kapusty i białej kiełbasy

Składniki:
- 80 dag kiszonej kapusty
- 4 ugotowane białe kiełbasy
- marchewka
- cebula
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 4 łyżki oleju
- majeranek
Purée:
- 1,2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- łyżka startego ostrego żółtego sera
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, opłucz, drobno posiekaj. Marchew obierz, opłucz, pokrój w niewielką kostkę.
2. W szerokim rondlu rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj pokrojoną marchew, mieszając, smaż 1–2 minuty, a następnie włóż kiszoną kapustę. Podlej bulionem warzywnym, dopraw odrobiną majeranku i pieprzu. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Wymieszaj z pokrojoną w duże kawałki kiełbasą.
3. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonej wodzie, osącz, a następnie przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z jajkami i startym serem. Dopraw solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
4. Kapustę wyłóż do naczynia żaroodpornego, obłóż ziemniaczanym purée np. wyciśniętym przez szprycę cukierniczą. Piecz 40 minut w temperaturze 200 stopni, aż zapiekanka ładnie się zezłoci.