Reklama
Składniki:

1 puszka konserwowego groszku,
1/2 szklanki tartej bułki,
2 żółtka,
4 białka,
2 łyżki masła,
4 łyżki mleka,
3 łyżki startego sera żółtego,
sól,
szczypta startej gałki muszkatołowej,
garść posiekanej natki pietruszki.

Reklama
Przygotowanie:

Odsączyć groszek. Podsmażyć cztery łyżki bułki z mlekiem. Zdjąć z ognia. Odstawić, aż bułka napęcznieje. Utrzeć żółtka z łyżką masła. Wymieszać z bułką i groszkiem i posiekaną natką. Dodać przyprawy do smaku. Do białek wsypać szczyptę soli. Ubić bianę. Ostrożnie wymiesać z masą groszkową. Naczynie natłuścić i oprószyć bułkę tartą. Przełożyć masę. Ser wymieszać z bułką tartą i wiórkami masła. Oprószyć zapiekankę. Piec w temp. 180 st. C przez 20 minut.

Reklama
Reklama
Reklama