Zapiekanka z boczkiem

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 jajka
- pół szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
- pół szklanki mleka
- 10 dag źółtego sera
- 20 dag wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w łupinach. Przestudzić, obrać, pokroić na plastry. Jajka wybić do miski, roztrzepać ze śmietaną. Połączyć z mlekiem i startym serem. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Ułożyć w nim połowę ziemniaków, położyć 3/4 boczku pokrojonego na cienkie plasterki, przykryć resztą ziemniaków. Zalać przygotowaną masą jajeczną, na wierzchu położyć pozostałe plasterki boczku. Wstawić do piekarnika o temperaturze 200°C, zapiekać 15 min. Posypać natką pietruszki.
Wędzony boczek nadaje potrawie niepowtarzalny smak, można też użyć tłustej kiełbasy. Zapiekanka będzie mniej kaloryczna, jeśli doda się do niej pieczone mięso lub drób.