Reklama
Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 4 jajka
- pół szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
- pół szklanki mleka
- 10 dag źółtego sera
- 20 dag wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- olej

Reklama
Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w łupinach. Przestudzić, obrać, pokroić na plastry. Jajka wybić do miski, roztrzepać ze śmietaną. Połączyć z mlekiem i startym serem. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Ułożyć w nim połowę ziemniaków, położyć 3/4 boczku pokrojonego na cienkie plasterki, przykryć resztą ziemniaków. Zalać przygotowaną masą jajeczną, na wierzchu położyć pozostałe plasterki boczku. Wstawić do piekarnika o temperaturze 200°C, zapiekać 15 min. Posypać natką pietruszki.

Reklama

Wędzony boczek nadaje potrawie niepowtarzalny smak, można też użyć tłustej kiełbasy. Zapiekanka będzie mniej kaloryczna, jeśli doda się do niej pieczone mięso lub drób.

Reklama
Reklama
Reklama