Zapiekanka z beszamelem

Opublikowano: 23.10.2007, 11:11
Reklama
Składniki:
- 4-5 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- 20 dag kiełbasy
- olej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 l mleka
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- kawałek żółtego sera
Reklama
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki, ugotować na półmiękko w osolonym wrzątku, osączyć. Cebule poszatkować, poddusić na oleju, dodać pokrojoną kiłbasę, przesmażyć. Żaroodporne naczynie nasmarować olejem, ułożyć na nim połowę ziemniaków, przykryć cebulą i kiełbasą, a potem resztę ziemniaków. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, przesmażyć, nie rumieniąc. Dodać zimne mleko, rozetrzeć, gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, doprawić. Sosem polać ziemniaki, posypać startym serem, zapiekać ok. 20 minut w 200°C.
Reklama
Reklama
Reklama