Zapiekanka makaronowa z pieczarkami: przepis, który zawsze się udaje. Przygotuj pożywny obiad dla całe rodziny
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami to jedno z tych dań, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. To idealne rozwiązanie na rodzinny obiad, szybki lunch czy kolację z przyjaciółmi. Dzięki swojej uniwersalności zadowoli podniebienia zarówno miłośników kuchni tradycyjnej, jak i tych, którzy lubią eksperymentować.
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 250 g makaronu świderki lub kokardki,
 - 350 g pieczarek,
 - 50 g masła,
 - cebula,
 - 150 g śmietanki 18%,
 - 50 g żółtego sera,
 - jajko,
 - szczypta soli,
 - zioła prowansalskie,
 - słodka papryka,
 - szczypta pieprzu.
 
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
 - Cebulę posiekaj w kostkę.
 - Pieczarki obierz, pokrój na plasterki i podduś na maśle. Pod koniec duszenia dodaj cebulę.
 - W miseczce roztrzep jajko i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw.
 - Ser zetrzyj na tarce.
 - Makaron wymieszaj z pieczarkami, sosem i połową startego sera.
 - Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
 - Makaron z pieczarkami przełóż do formy.
 - Na wierzch wysyp resztę żółtego sera.
 - Zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
 - Gotową zapiekankę makaronową z pieczarkami warto posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego!
 

Z czym podawać zapiekankę makaronową?
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami to pomysł na prosty, bezmięsny obiad, który przygotujesz bez żadnego wysiłku. To co prawda to danie samo w sobie pyszne i sycące, ale odpowiednio dobrane dodatki mogą uczynić posiłek jeszcze smaczniejszym.
Świetnie sprawdzą się np. lekkie sałatki warzywne z orzeźwiającym dressingiem (np. domowego winegret). Pysznym dodatkiem będzie także chrupiące pieczywo lub gęsty i aromatyczny dip - możesz wykorzystać też ulubiony sos do mięs.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 25.03.2020.
	Czytaj także:
	Zapiekanka gyros
	Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

