Reklama
Składniki:

- 30 dag makaronu penne
- 40 dag mięsa z piersi kurczaka
- 2 małe marchewki
- pół małej cukinii
- 2 jajka
- 25 dag startego żółtego sera
- olej do smażenia i posmarowania naczynia
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa

Reklama
Przygotowanie:

Marchewkę i cukinię starannie umyj, marchewkę obierz, opłucz, razem z cukinią pokrój na słupki. Marchewkę lekko obgotuj w osolonej wodzie (ok. 4 min), osącz. Cukinię zblanszuj, wrzucając na 2 min na osolony wrzątek, odcedź.

Mięso z kurczaka opłucz, starannie osusz, ostrym nożem pokrój na małe kawałki, obsmaż na rozgrzanym oleju.
Makaron penne (możesz użyć innego makaronu) ugotuj al dente (na półmiękko) w osolonej wodzie, odcedź.

Reklama

Wymieszaj makaron, kawałki kurczaka i warzywa, dodaj roztrzepane jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i połowę startego sera, wymieszaj. Przełóż do natłuszczonego naczynia, posyp resztą sera, zapiekaj 30 min w temp. 180 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama