Zapiekanka makaronowa z groszkiem

Składniki:
25 dag makaronu, np. świderki, falbanki,
puszka zielonego groszku,
1 por,
natka pietruszki,
1 szklanka mleka,
1 łyżka mąki pszennej,
15 dag parmezanu,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżka masła,
2 kromki czerstwego chleba,
sól,
pieprz,
oregano.
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. W połowie mleka rozrobić łyżkę mąki. W rondelku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojonego w krążki pora, smażyć przez chwilę, dodać groszek, wlać pozostałą ilość mleka, zamieszać, wlać drugą połowę mleka z mąką. Dodać połowę utartego parmezanu i mieszać co jakiś czas, czekając, aż potrawa się zagęści. Dodać posiekaną natkę pietruszki, posolić, popieprzyć. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, posypać lekko bułką tartą. Makaron dokładnie wymieszać z sosem i przełożyć do formy. Chleb okroić ze skórki, posmarować lekko z dwóch stron masłem, pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu zapiekanki. Posypać resztą sera, oregano. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni.