Reklama
Składniki:

- 4 duże ziemniaki
- 30 dag cienkiej, niezbyt chudej kiełbasy, np. podwawelskiej, toruńskiej
- 1 cebula
- 4–5 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła
- olej
- 2 pomidory
- 15 dag żółtego sera
- 2 jajka
- 100 ml śmietany
- natka pietruszki
- papryka w proszku
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój na plasterki. Obgotuj w osolonym wrzątku, by były półmiękkie. Odlej wodę, lekko je osusz.

2. Kiełbasę i obraną cebulę pokrój w kostkę, a ząbki czosnku na kawałki. Rozdrobnione składniki obsmaż na łyżce masła i oleju.

3. Jajka rozmieszaj ze śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Żółty ser zetrzyj na tarce.

4. Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Dno wyłóż połową ziemniaków, polej kilkoma łyżkami masy jajecznej, posyp serem. Wyłóż przesmażone składniki, polej masą, posyp serem. Przykryj resztą ziemniaków, masy jajecznej, pozostałego sera i mieloną papryką.

Reklama

5. Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i piecz ok. 30 minut.

Reklama
Reklama
Reklama