Zapiekanka kalafiorowa z parmezanem – przepis, składniki i przygotowanie
Pyszne jarskie danie na obiad. Wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi parmezanu i szczypty curry. Spróbuj!

Opublikowano: 28.09.2016, 20:26
Reklama
Czas przygotowania: 70 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 70 dag kalafiora
- 30 dag miękkiego sera typu feta
- 5 surowych jajek
- 15 dag tartego parmezanu
- duży pęczek koperku
- 12 dag tartej bułki
- opakowanie panierki o smaku curry (10 dag)
- 5 dag masła
- mielona gałka muszkatołowa
- szczypta curry
- sól
- pieprz
- masło i bułka tarta do formy
Reklama
Przygotowanie:
Podaj ją na ciepło na obiad lub na zimno, np. do kanapek, jak pasztet. Doskonale smakuje pokropiona sosem sojowym.
Reklama
- Kalafiora opłucz, podziel na różyczki.
- Wrzuć je do lekko osolonego wrzątku. Gotuj 10 minut, osącz na sicie
- Jeszczy ciepły kalafior rozgnieć widelcem.
- Dodaj do niego oba sery, posiekany koperek i jajka. Wsyp tartą bułkę.
- Dopraw do smaku gałką muszkatołową, curry, solą i pieprzem.
Zapiekanka pasterska z cheddarem – przepis video - Masę wymieszaj i przełóż do natłuszczonej masłem i posypanej tartą bułką formy.
- Wierzch wyrównaj łyżką.
- Posyp panierką i obłóż wiórkami masła.
Pyszna zapiekanka z ziemniaków - Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
- Piecz około 50 minut.
Reklama
Reklama
Reklama