Zapiekanka jajeczna - przepis składniki i przygotowanie
Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj zapiekankę jajeczną!

Opublikowano: 11.07.2016, 07:02
Reklama
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 jajka
- 4 duże plastry szynki
- pomidor
- 1/2 cebuli
- 4 gniazdka makaronu
- ser żółty
- masło
- bazylia
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zapiekankę jajeczną!
- Kokilki posmaruj masłem. Jeśli danie ma być przekąską, podane proporcje wystarczą dla 4 osób (wtedy po jednej kokilce na każdą porcję). Jeśli danie ma stanowić porcję obiadową, ilość składników będzie idealna dla 2 osób (po 2 kokilki na osobę).
- W każdej ułóż na dnie plaster szynki.
- Gniazda makaronu ugotuj w osolonym wodzie według wskazówek na opakowaniu.
- Następnie każde gniazdko delikatnie odcedź i przełóż do kokilek na szynkę.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle, dodaj pokrojony w kosteczkę pomidor.
- Całość chwilę podsmaż.
- Dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz suszoną bazylią.
- Farsz przełóż na makaron.
- Za pomocą łyżeczki na środku zrób małe wgniecenie, w które wbij po jednym jajku.
- Całość oprósz solą i pieprzem, posyp tartym serem.
- Kokilki z makaronem ustaw na blaszce i zapiekaj przez 16-18 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C,aż jajka się zetną.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Reklama
Zobacz więcej przepisów z jajkami:
Pasztet jajeczny - przepis
Co zrobić z żółtek - 42 przepisy
Omlet chłopski - przepis
Co zrobić z białek - 19 przepisów
Reklama
Reklama
Reklama