Reklama
Składniki:

- 20 dag kaszy gryczanej
- 50 dag grzybów świeżych lub 3/4 szklanki suszonych
- 1 cebula
- olej
- 3/4 szklanki mrożonego groszku
- 2 pomidory
- 10 dag żółtego sera
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Kaszę opłucz, ugotuj na sypko w osolonym wrzątku.

2. Grzyby oczyść, umyj, osącz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj, przesmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj grzyby, podsmaż, mieszając. Gdy płyn odparuje, duś je pod przykryciem ok. 5 min.

3. Kaszę wymieszaj z grzybami i groszkiem. Dopraw do smaku.

Reklama

4. Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Przełóż kaszę, ozdób plastrami pomidorów. Posyp startym serem. Zapiekaj ok. 25 min w 190 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama