Reklama
Składniki:
- 4 duże pory z dużą ilością białej części
- 8 dużych plastrów szynki
- 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
- 2 jajka
- 15 dag żółtego sera
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- masło do formy
Reklama
Przygotowanie:
1. Pory opłucz w bieżącej wodzie, otrząśnij, pokrój na 8 mniej więcej równych porcji. Gotuj około 5 minut w lekko osolonym wrzątku. Wyjmij i osącz na sicie.
2. Kawałki pora owiń złożonymi na pół plasterkami szynki.
3. Przygotowane pory ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Polej śmietaną roztrzepaną z jajkami, doprawioną solą, szczyptą mielonego pieprzu i gałki. Posyp tartym serem.
Reklama
4. Piecz 25–30 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj z bagietką i zieloną sałatą.
Reklama
Reklama
Reklama