Reklama

Przygotowanie 30 min * pieczenie 25 min * 1 porcja – ok. 350 kcal

Reklama

Składniki na 4 porcje:
- 4 duże pomidory
- pół cukinii
- 50 dag mielonego mięsa
- olej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml bulionu
- 5 dag żółtego sera
- bazylia
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Pomidory umyj, każdy przekrój wzdłuż na połowę, wydrąż miąższ z nasionkami.

2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, przesmaż na oleju. Dodaj mięso, przesmaż, mieszając. Dodaj miąższ z pomidorów i bulion, duś pod przykryciem ok. 10 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Cukinię umyj, pokrój na 8 grubszych plastrów. Ułóż je w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu.

4. Połówki pomidorów napełniaj farszem. Połóż je na plastrach cukinii, posyp startym serem.

5. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piecz ok. 25 min. Przed podaniem posyp listkami bazylii.

Reklama

Kulinarne inspiracje - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama