Zapiekane cykorie

Opublikowano: 08.05.2008, 22:12
Reklama
Składniki:
8 cykorii,
8 plasterków szynki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
1 gałązka tymianku,
sól,
pieprz,
2 łyżki mąki,
2 łyżki masła,
20 ml mleka,
6 dag startego ementalera,
1 żółtko.
Reklama
Przygotowanie:
Wyciąć gorzkie środki cykorii. Na patelni roztopić masło, podsmażyć cykorie. Przyprawić. Dodać czosnek i tymianek. Zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić pół godziny. Cykorie zawinąć w szynkę i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Z sosu wyjąć tymianek i czosnek. Odłożyć część sera. Na zimną patelnię włożyć mąkę, masło, resztę sera i żółtko. Wlać mleko, przyprawić, podgrzewać, stale mieszając. Gdy zgęstnieje, wymieszać z sosem, w którym dusiła się cykoria. Polać cykorie, oprószyć odłożonym ementalerem. Piec w temp. 220 st. C przez 10 minut.
Reklama
Reklama
Reklama