Składniki:
- główka młodej kapusty
- 30 dag szynki w kawałku
- 15 dag pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Sos:
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżki mąki
- 10 dag sera żółtego
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, podziel na sześć części, tak aby były podtrzymywane głąbem. Włóż do lekko osolonego wrzątku i gotuj 15 min.
2. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj odsączone kawałki ugotowanej kapusty.
3. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na maśle, oprószając delikatnie pieprzem i solą.
4. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę. Po przesmażeniu cienkim strumieniem wlewaj mleko. Gotuj 8 min. Dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dodaj ser starty na tarce i pokrojoną w cienkie paski szynkę.
5. Gorącym sosem polej kapustę. Dodaj pieczarki. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 15-20 min. Przed podaniem posyp natką.