Reklama
Składniki:

1 sprawiony zając (comber, udo),
500 ml bulionu,
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty,
250 ml czerwonego wytrawnego wina,
6 ząbków czosnku,
2 cebule,
1 łyżka miodu,
szczypta rozmarynu,
szczypta tymianku,
3 goździki,
10 ziaren pieprzu,
6 ziaren ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
2 kromki czerstwego razowca,
100 ml oleju,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Sprawionego zająca podzielić na części.Warzywa umyć, obrać i utrzeć na grubej tarce, cebulę obrać i pokroić w plastry. Gotować wywar z przyprawami przez 10 minut na małym ogniu. Wrzucić utarte warzywa i cebulę. Dodać łyżkę miodu. Gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć rondel z ognia i gdy wywar ostygnie dolać do niego wino i posiekany, utarty z solą czosnek. Marynować zająca dwie dobry. Po zamarynowaniu wyjąć mięso, osuszyć i obsmażyć na oleju. Potem włożyć go w brytfance do nagrzanego do 180°C piekarnika. Wtedy, gdy zając się piecze, przecedzić marynatę i co 10 min. polewać nią zająca. Po pół godziny obniżyć temp. do 140°C i piec mięso jeszcze 30 min. Do powstałego sosu dodać kromki razowca, przetrzeć. Przyprawić.

Reklama
Reklama
Reklama