Zagadkowy łosoś na parze z warzywami

Składniki:
3 dzwonka dzikiego łososia
3 ziemniaki
połowa kalafiora
2 marchewki
tymianek
zioła prowansalskie
ćwiartka cytryny
kiść winogron
masło
sól,
pieprz
turecka herbatka instant z granata
1 łyżeczka majonezu
1 łyżka ketchupu
2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy
2 małe ogórki
1 łyżeczka miodu różanego
Przygotowanie:
Na dnie folii aluminiowej układamy plastry winogron, do tego po dwa plastry masła. Łososia doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Z jednej strony tymiankiem, a z drugiej ziołami prowansalskimi i herbatką z granata. Tak doprawionego łososia układamy na pierzynce z winogron i masła, następnie zawijamy szczelnie folię. Ryba powinna się macerować w lodówce ok. 30 min. Na dnie pierwszego sita garnka do gotowania na parze układamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew, całość solimy. Do lekko podgotowanych warzyw dodajemy łososia w folii. Łosoś powinien gotować się ok. 10-15 min. 7 minut przed końcem dorzucamy różyczki kalafiora. Sos robimy z połączenia 2 łyżeczek śmietany, 1 łyżki ketchupu, jednej łyżeczki majonezu, 1 łyżeczki musztardy oraz soli i pieprzu. Pokrojone i wydrążone z pestek ogórki kroimy w kosteczkę i rumienimy na maśle. Po chwili dodajemy 1 łyżeczkę miodu różanego, całość karmelizujemy. Smacznego