Reklama
Składniki:

24 żabie udka,
25 dag grzybów,
2 szklanki mleka,
4 łyżki mąki,
4 łyżki masła,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2/3 szklanki białego wina,
2 żółtka jajek,
1 łyżeczka sok z cytryny,
sól,
biały pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Udka umyć i zalać mlekiem. Pozostawić na 60 minut, po czym odcedzić i osuszyć. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na dwóch łyżkach masła. Mają mieć złoty kolor. Oczyszczone grzyby pokroić na plastry i usmażyć na reszcie tłuszczu. Posypać udka. Zalać winem. Wsypać natkę. Dusić 10 minut. Zdjąć z ognia. Ubić żółtka. Stopniowo wlewać, stale mieszając. Ma powstać gęsty sos. Od razu podawać.

Reklama
Reklama
Reklama