Reklama
Składniki:

pierś z kaczki 4 szt Irving Owocowy Las 3 saszetki konfitura z borówek 2 -3 łyżki maliny mrożone 10 szt masło 50 g oliwa 2-3 łyżki ocet balsamiczny 3 łyżki owoce jałowca 8szt rozmaryn 2 łyżeczki pieprz sól

Reklama
Przygotowanie:

Piersi z kaczki oprószyć solą pieprzem, tłuczonymi owocami jałowca, rozmarynem, skropić octem, oliwą dokładnie wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 36 godz. Zamarynowaną kaczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st na 15 min. na patelnie wlać 300 ml mocnego naparu z herbaty, zredukować do 1/3 objętości, gotując kilkanaście min. Pod koniec dodać konfiturę, maliny, zaciągnąć masłem, doprawić do smaku. Piersi z kaczki kroić na cienkie plastry, podawać z sosem.

Reklama
Reklama
Reklama