Reklama

Składniki

Reklama

1 kg wołowiny (może być ligawa)

  • 5 dużych cebul
  • ½ kostki masła
  • ½ litra jasnego piwa
  • cukier, sól, pieprz
  • Sposób przygotowania

    Mięso pokroić w 1 cm plastry, oprószyć solą i pieprzem, lekko rozbić. Usmażyć wołowinę na maśle z obu stron do zrumienienia, przełożyć ją do żaroodpornego naczynia.

    Cebulę obrać, pokroić w pół plasterki i usmażyć na maśle pozostałym ze smażenia mięsa a następnie przykryć mięso. Zaleć mięso i cebulę piwem, dodać łyżeczkę cukru i wstawić do piekarnika pod przykryciem.

    Reklama

    Piec tak w temp. 250°C przez godzinę a następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 min.

    Reklama
    Reklama
    Reklama