Wołowina w piwie
Mięso pokroić w 1 cm plastry, oprószyć solą i pieprzem, lekko rozbić. Usmażyć wołowinę na maśle z obu stron do zrumienienia, przełożyć ją do żaroodpornego naczynia.

Opublikowano: 20.10.2006, 13:14
Reklama
Składniki
Reklama

1 kg wołowiny (może być ligawa)
Sposób przygotowania
Mięso pokroić w 1 cm plastry, oprószyć solą i pieprzem, lekko rozbić. Usmażyć wołowinę na maśle z obu stron do zrumienienia, przełożyć ją do żaroodpornego naczynia.
Cebulę obrać, pokroić w pół plasterki i usmażyć na maśle pozostałym ze smażenia mięsa a następnie przykryć mięso. Zaleć mięso i cebulę piwem, dodać łyżeczkę cukru i wstawić do piekarnika pod przykryciem.
Reklama
Piec tak w temp. 250°C przez godzinę a następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 min.
Reklama
Reklama
Reklama