Składniki:
- 1,7 kg wołowiny na pieczeń
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki koniaku
- 2 szklanki białego półwytrawnego wina
- duża marchew pokrojona w kawałki
- duża pietruszka pokrojona w kawałki
- cebula obrana i przekrojona na ćwiartki
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- sól
- pieprz mielony
- 1/4 szklanki oleju do smażenia
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz, natrzyj olejem wymieszanym z koniakiem. Odstaw do lodówki na 4 godziny. Oprósz solą oraz pieprzem i obsmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż do brytfanny, polej tłuszczem ze smażenia, szklanką wody i winem. Dodaj listki, ziele i pieprz w ziarenkach.
2. Przykryj i piecz 2,5–3 godziny w temp. 180 st. W połowie pieczenia dodaj warzywa, a mięso odwróć na drugą stronę. Gotowe wyjmij na deskę i pozostaw na 5 min. Sos zlej do rondelka i zagęść łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej w małej ilości wody. Pieczeń pokrój w plastry i polej sosem.