Reklama
Składniki:

- 2 kg wołowiny na pieczeń
- szklanka bulionu
- 1/2 szklanki ciemnego piwa
- 2 duże cebule pokrojone w piórka
- 2 listki laurowe
- olej do smażenia
- ziarenka pieprzu
- sól

Jarzynka:

- 50 dag fasolki szparagowej
- 15 dag pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
- pokrojony w ćwiartki duży pomidor

Reklama
Przygotowanie:

1. Mięso natrzyj solą oraz mielonym pieprzem. Chłodź godzinę. Obsmaż na oleju. Przełóż do brytfanny, wlej bulion, piwo, dodaj cebulę, listki laurowe, ziarenka pieprzu. Przykryj i piecz 1,5 godz. w temp. 190 st. Odkryj, przełóż na drugą stronę i piecz 1,5 godz., polewając sosem.

2. W tym czasie oczyść fasolkę szparagową, dokładnie opłucz i gotuj pod przykryciem 15 min
w lekko osolonej wodzie. Osącz na sicie, trzymaj w cieple.

Reklama

3. Boczek wytop na patelni, dodaj fasolkę i smaż 10 min. Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem. Smaż 5 min. Pieczeń podawaj na jarzynce. Sos z pieczenia dodatkowo możesz zagęścić łyżką mąki.

Reklama
Reklama
Reklama