Wołowina duszona w winie

Składniki:
- 1 kg pręgi wołowej lub antrykotu
- 10 dag wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 l czerwonego wytrawnego wina
- pieprz
- 2 goździki
- liść laurowy
- sól
- gałązka tymianku
- jagoda jałowca
- skórka z połówki pomarańczy
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa obrać, cebule posiekać, czosnek pokroić na plasterki, a marchewkę na kawałki. Boczek pokroić na słupki, a opłukane mięso na kawałki, posolić. W garnku rozgrzać oliwę, obsmażyć na niej mięso i boczek, odlać tłuszcz, dodać warzywa, przesmażyć. Dodać wino, przyprawy, skórkę z pomarańczy i sól, dusić 2 godziny, uzupełniając płyn wodą. Wyjąć tymianek i listek laurowy, przyprawić do smaku, mięso wyjąć, pokroić w poprzek włókien na plastry, polać sosem, posypać posiekaną natką pietruszki lub tymiankiem.
Rada: Wołowinę można podawać z makaronem. Do tej potrawy zamiast cebuli lepiej byłoby użyć szalotki. Ta drobna, twarda cebulka charakteryzuje się dość ostrym smakiem.
Źródło: "Przyjaciółka"