Reklama
Składniki:

- 4 gniazdka makaronu nitki lub wstążki
- 20 dag mrożonego szpinaku w liściach
- 10 dag wędzonego, chudego boczku
- 1 ząbek czosnku
- 2–3 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na półmiękko. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową, przelej zimną wodą i osącz.

2. Szpinak wrzuć na patelnię, przykryj, podgrzewaj, aż się rozmrozi. Wtedy dodaj pokrojony w kostkę boczek i całość przesmaż, mieszając.

3. Potem dodaj posiekany czosnek, chwilę podduś. Szpinak zapraw śmietaną, dopraw do smaku solą
i pieprzem.

Reklama

4. Na drugiej patelni roztop masło, połóż gniazdka makaronu i lekko je zrumień z jednej strony. Potem obróć je na drugą stronę. W środek każdego gniazdka włóż trochę szpinaku. Całość jeszcze chwilę podgrzewaj.

Reklama
Reklama
Reklama