Wietnamska sałatka z kurczakiem

Składniki:
- główka kapusty pekińskiej
- duża marchewka
- garść kiełków sojowych
- pęczek bazylii
- pęczek mięty
- 30-40 dag mięsa z pieczonego kurczaka
- 1/4 filiżanki soku z limonki
- 1/4 filiżanki sosu rybnego
- strączek papryczki chili
- 2 szalotki
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżka cukru
- duży ząbek czosnku
- czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Przygotuj sos: wymieszaj sok z limonki z octem ryżowym i sosem rybnym. Dodaj cukier
i ucieraj, aż się rozpuści. Następnie dołóż do sosu posiekaną szalotkę oraz posiekane chili (a jeszcze lepiej zmiksowane lub roztarte) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Sos dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw, aby smaki się przegryzły.
2. Kapustę oczyść z uszkodzonych liści, poszatkuj. Marchewkę oskrob, pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Marchewkę i kapustę wymieszaj z posiekaną miętą, listkami bazylii, kiełkami oraz drobno pokrojonym mięsem (zamiast pieczonego może być gotowany kurczak). Polej sosem tuż przed samym podaniem. Ponownie wymieszaj.