Wieprzowina z sosem truskawkowo-żurawinowym

Opublikowano: 04.06.2008, 23:38
Reklama
Składniki:
1 kg wieprzowiny,
sól,
mięta,
majeranek.
Reklama
Sos:
10 dag dżemu truskawkowego,
20 dag żurawin,
1 dag mąki ziemniaczanej,
1 szklanka czerwonego wina.
Przygotowanie:
Reklama
Z umytej wieprzowiny usunąć błony. Natrzeć przyprawami. Zawinąć w folię aluminiową. Piec w temp. 180 st. C przez 60 minut. Wyjąć. Pokroić w plastry. Przełożyć do płaskiego rondla. Zalać sosem. Sos: wsypać żurawinę do wrzątku. Ugotować. Przetrzeć. Wlać dżem truskawkowy. Rozetrzeć mąkę w małej ilości wody. Wlać do wrzącego przecieru. Zdjać z ognia. Wlać wino. Wymieszać.
Reklama
Reklama
Reklama