Reklama
Składniki:

- 1 kg wieprzowiny od szynki
- 1/2 l jasnego piwa
- 1/2 szklanki bulionu warzyw.
- 4 łyżki oleju
- sok z cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej

Reklama

Szpinak:
- 70 dag szpinaku
- 30 dag pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Wieprzowinę natrzyj solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Przykryj, odstaw do lodówki na godzinę. Wyjmij, owiń sznurkiem, formując pieczeń, podsmaż na oleju. Przełóż do rondla, wlej połowę piwa i bulion, przykryj i gotuj do miękkości (ok. 40 min). Gdy płyn odparuje, wlej resztę piwa.

2. Sos z duszenia zagęść mąką rozmieszaną z odrobiną wody.

Reklama

3. Szpinak blanszuj 2 minuty. Pieczarki pokrój, podsmaż na oliwie, włóż szpinak, dodaj rozgnieciony czosnek, duś 3 min. Dopraw do smaku. Podawaj do mięsa z sosem.

Reklama
Reklama
Reklama