Reklama
Składniki:

- 1 kg łopatki
- 4 pigwy
- cebula
- cytryna
- szklanka piwa
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Mięso umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem, roztartym czosnkiem. Zwiąż nicią, posmaruj miodem. Cebulę obierz, opłucz i posiekaj.

Reklama

2. W brytfance rozgrzej olej, włóż mięso i obsmaż. Dodaj cebulę, listki laurowe i rozmaryn. Wlej piwo. Piecz godzinę (180 st.), polewając piwem, a potem sosem z pieczenia. Pigwy obierz, pokrój, skrop sokiem z cytryny. W połowie pieczenia mięso obróć, dookoła ułóż pokrojone pigwy. Polej sosem z pieczenia. Pieczeń pokrój na porcje, obłóż pigwami i polej sosem z pieczenia.

Reklama
Reklama
Reklama